• Ota voi ja margariini ajoissa pehmenemään huoneenlämpöön.
  • Lisää sulatettu rasva taikinaan jäähtyneenä tai käytä pullomargariinia.
  • Vaahdota muna-sokeriseosta riittävän pitkään, eli kunnes vaahto on paksua ja lähes valkoista. Näin kakku kohoaa hyvin.
  • Sekoita kuivat aineet eri vaahtoihin aina siivilän läpi, niin vältyt kokkareilta taikinassa.
  • Tarkkaile leivonnaisten paistumista. Käytä ajastinta ja kokeile kakun kypsyyttä tikulla.
  • Ota huomioon, että paistoajat ovat viitteellisiä ja uunit erilaisia. Uusi uuni paistaa tehokkaammin ja ajat voivat olla lyhyemmät, vanhemmassa uunissa taas pidemmät. Jos paistat kiertoilmalla, laske ohjeen lämpötilaa noin 25 asteella.
  • Peitä kakut paiston loppupuolella tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.
  • Anna kakun levätä jonkin aikaa, ennen kuin kumoat sen vuoasta.
  • Jäähdytä kuivat kakut ritilällä. Näin ne eivät pääse kostumaan jäähtyessään.
  • Juuri eli raski on ruisleivän ”sydän”, joka antaa leivälle sen ominaisen maun ja aromin. Raskia käytetään ennen kaikkea ruisleipien mutta jonkin verran myös maukkaiden vehnäleipien leivonnassa.
  • Kylmäleivonta tarkoittaa, että taikina tai leivonnaiset tehdään paistovalmiiksi edellisenä päivänä, annetaan kohota yön yli jääkaapissa ja paistetaan seuraavana päivänä.
  • Nostatusaineet sekoitetaan jauhoihin ennen nesteiden lisäystä. Taikina kohoaa, kun nesteen ja uunin lämmön myötä taikinaan syntyy hiilidioksidia ja vesihöyryä. Nostatusaineilla kohotettavat leivonnaiset eivät vaadi erillistä nostatusta.
  • Tuorehiiva liotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen kun taas kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon, minkä jälkeen vasta lisätään neste. Kuivahiiva vaatii toimiakseen tuorehiivaa kuumemman nesteen (n. 42 °C).
  • Saumalliset vuoat (hiiliteräksiset torvikakkuvuoat ja tietysti myös irtopohjavuoat) kannattaa laittaa uuniin pellin kanssa, koska sauman vuoksi ne eivät ole täysin nestetiiviitä ja rasva saattaa tihkua saumakohdista rasvaisia kakkuja leivottaessa. Leivinpaperilla päällystetty uunipelti kannattaa siis laittaa uuniin tasoa alemmalle kuin tällainen vuoka, jolloin rasva ei valu uunin pohjalle. Vaihtoehtoisesti kannattaa käyttää silikonista valmistettuja vuokia, sillä saumattomina ne ovat täysin nestetiiviitä.

Valitettavasti selaimesi on vanhentunut, eikä sivustoa voitu selata!